top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorafP

BOSÉ NOHY – CHôDZA – BAREFOOT - TOPÁNKY

Minule som sa s Vami podelila o moje „pocity“ z chôdze naboso počas letnej búrky. Chcela by som Vám toho však povedať oveľa viac ...o nohách....o topánkach. Poďme pekne od začiatku.



Nedávno som natrafila na krásny článok, ktorý hovoril o tom, že ľudské nohy sú majstrovským dielom evolúcie. Do súčasnej podoby sa vyvíjali milióny rokov. Architektúra kostného kĺbu, biomechanická súhra, sila, pružnosť, pevnosť, tlmenie...sú ich najobdivuhodnejšími vlastnosťami. Ľudské chodidlo má 200 000 nervových zakončení, 33 svalov, 28 kostí a 19 šliach. Je tak dokonale zostavené, že na svoju správnu funkciu nepotrebuje pseudo tlmiče a hrubú neforemnú podrážku. Veď obúvanie v takej podobe ako je známe dnes, je záležitosťou len niekoľkých posledných desaťročí. V porovnaní s miliónmi rokov vývoja od našich zvieracích prapredkov k dnešnému homo sapiens je nosenie obuvi len veľmi krátkym obdobím. No, nemusíme hľadieť až do takej ďalekej minulosti. Pripomeňme si, čo nosili naši (slovenský) predkovia ...krpce? šatky/handry omotané okolo nôh? Pozerali ste „Sváka Ragana“? Tam sa predávali len podošvy a zvyšok si ľudia „dorobili“ po svojom. Podošvy boli z hovädzej kože, mäkké, poddajné... prečo sme ich vymenili za topánky dnešnej doby? Ovplyvnila nás reklama? Moderný spôsob života? Životné prostredie? Ako? Prečo? Je to možné? Pravdou je, že nohy dnešných obyvateľov civilizovaného sveta už vôbec nie sú v dobrej kondícii. Z toho dokonalého nástroja, sa stali slabé, dysfunkčné, často deformované a bolestivé končatiny s poruchou citlivosti.

Vráťme sa však na začiatok... ľudské nohy - majstrovské dielo evolúcie... ako sa o ne správne starať?

Dôležité je uvedomiť si, že až 70 % informácií, ktoré mozog dostáva o pohybe, pochádza z nervových zakončení, ktoré sú umiestnené na našich chodidlách (zvyšných 30 % informácií poskytuje mozgu zrak a sluch). Čím lepší a priamejší je kontakt chodidla so zemou, tým prirodzenejší je pohyb aj odozva nášho tela na prostredie, v ktorom sa pohybujeme. Ideálne by bolo chodiť na boso. Možno sa budete diviť, ale v poslenej dobe (čo ma nesmierne teší) je tento trend „bosonohých“ na vzostupe. Väčšina ľudí však chodiť naboso nechce a ani nikdy nebude. Pre tých tu existujú barefootové topánky. Najväčšie percento ľudí sa však nechce vzdať moderných topánok a nechať sa obmedzovať slabším výberom barefootových topánok (aj keď to už dávno neplatí, pretože výber je obrovský, stačí správne hľadať). Ak patríte aj vy k týmto ľuďom, venujte aspoň zvýšenú pozornosť výberu topánok. Na čo sa pri kúpe topánok zamerať?


1. PODRÁŽKA

Vyberajte si topánky s tenkou, ohybnou podrážkou, ktorá umožňuje senzorickú spätnú väzbu zreceptorov v ploskách chodidiel. Receptory poskytujú telu informácie o teréne, v ktorom sa pohybujeme. Aktivované sú presne vďaka tenkej podrážke. Hrubá podrážka nie je potrebná, pretože svaly a šľachy chodidla umožňujú prirodzené tlmenie došľapu a systém kostí chodidla zaisťuje prirodzenú kontrolu pohybu. Tenká, flexibilná podrážka topánok umožňuje chodidlám maximálnu voľnosť, rozsah pohybu, rýchle zapojenie palca, ale aj prednej a zadnej časti chodidla do činnosti. Maximálne flexibilná podrážka sa prispôsobí chodidlu, nie naopak.

2. ŠPIČKA TOPÁNKY

Topánky by mali mať dostatočne širokú špičku, aby mohli prsty nôh pri pohybe pracovať (t.j. uchopiť terén). Ak sa dá z kupovanej topánky vybrať vložka, spravte tak a otestujte si to. Položte si vložku topánky na zem a postavte sa na ňu. Pri správnej šírke topánky by ste mali vidieť okraje vložky a vpredu mať tiež ešte priestor minimálne 0,8cm.

3. SKLON PODRÁŽKY

Nulový sklon podrážky medzi špičkou a pätou topánky umožňujú prirodzené rozvinutie chodidla aj klenby nohy pri došľape a ich opätovné zmrštenie pri odraze. Vaše chodidlá tak neustále prirodzene pracujú a ich svaly sa posilňujú.




Potrebujete viac informácii? Príďte sa s nami poradiť – tím fyzioPro

276 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page