top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorafP

ORTOPEDICKÉ VLOŽKY? ÁNO ČI NIE?

Ortopedické vložky sú častou témou na mnohých diskusných fórach, hlavne tých mamičkovských, pretože každý chce pre svoje dieťa to správne a najlepšie. Ale čo je správne? Komu veriť, keď sa názory na túto problematiku tak líšia?

My vo fyzioPro sme barefoot pozitív a dovoľujeme si tvrdiť, že ortopedické vložky sú pre zdravý vývin nohy nevhodné a pri liečbe plochej nohy, či vpadnutého členka neúčinné. Stojíme si za svojím názorom, že vložka je len pasívna podpora nohy, akási "sádra", ktorej následkom je ešte väčšie ochabnutie svalov nohy a následne zmena postavenia drobných kĺbov samotnej nohy, zmena postavenia členkového kĺbu a následne aj kolena, bedra, pánvy aj chrbtice.

Noha má, rovnako ako naša ruka, úchopovú funkciu. Má uchopiť zem pod našimi nohami, aby sme mohli chodiť. Má tri oporné body - zjednodušene povedané palec, malíček a pätu, a dve pružné klenby. Ak teda nohu, hlavne prsty, pevne uzavrieme v úzkej topánke a znehybníme pevnou podrážkou, noha nemôže vykonávať svoju úchopovú funkciu, jej drobné svaly ochabujú. Následnú stratu stability (zapríčinenú nedostatočnou oporou na už spomínaných troch bodoch) sa snažíme vybalansovať inými svalmi, a tak vytvárame zlé pohybové stereotypy. Je to začarovaný kruh! Čo s tým?

Najdôležitejšia je tu správna diagnostika a následne odbúranie nesprávnych stereotypov, posilnenie oslabených svalov a vytiahnutie skrátených svalov. To všetko potrebujeme začleniť do bežného dňa nášho klienta. Či sa jedná o dieťa alebo o dospelú osobu, volíme hry/ prácu vo vhodných polohách a vhodné pohybové aktivity podľa stavu. Noha sa musí hýbať,aby sa posilnila, a tak odporúčame cvičiť/hrať sa naboso, prípadne nsiť barefoot obuv, v ktorej noha pracuje a posilňuje sa prirodzene.

Nezatracujeme ortopedické vložky, ale treba ich použiť len v prípadoch, ktoré si to naozaj vyžadujú. Za rok a pol našej súkromnej praxe, sme vložky na denné nosenie doporučili nosiť len raz.


Bolo to u 1,5r. chlapčeka, ktorý mal varózne postavenie oboch dolných končatín, teda tzv. "O" a obe chodidlá pritom zaťažoval len na malíčkových stranách. Vložky boli špeciálne vyrobené pre jeho zdravotný problém (vyvýšenie na malíčkovej strane). ​​Mamičku sme poučili o vhodných statických polohách pri hre a o pohybových aktivitách, ktoré by mali posilniť oslabené svaly a zlepšiť celkový stav. Mamička sa do toho poriadne "zahryzla". Denne so synom cvičila a vyhľadávala vhodné aktivity na ihriskách aj doma. Po pol roku sa nám prišli ukázať a verte či nie, nespoznali sme ho. Nožičky sa takmer úplne upravili! Veľmi nás potešili.


​​

Mamku chlapčeka sme pochválili, lebo celé je to hlavne jej zásluha. ​​ A tento príspevok sme napísali preto, aby sme vám povedali, že je to možné...že ak veľmi chcete, všetko sa dá.



344 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page