top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorafP

TEJPOVANIE

Taping, kinesiotaping - po slovensky tejpovanie, kineziotejping.


Poznáme dva druhy tejpovania: pevné (obr.1) a pružné (obr.2)

Pevné, fixačné tejpovanie bolo u nás známe už takmer pred 30 rokmi. Využíva pevné bavlnené pásky, ktoré sa nakladajú technikami základných otočiek, na ktoré sa tejpy určené k stabilizácii segmentu uchycujú a tiež na nich končia. Pevné tejpy nemajú veľmi dobrú priľnavosť ku koži, a tak sa musia kotviť jedna na druhú. Na stabilizáciu jedného segmentu sa teda spotrebuje veľmi veľa materiálu a pod neho sa musí použiť ešte aj podkladový materiál – molitanový podtejp. Pri pevnom tejpovaní však dosiahneme len jediného efektu- spevnenia, fixácie. Narozdiel od kineziotejpu sa pevný tejp nedokáže prispôsobiť pohybu a jeho dlhodobejšie nosenie obmedzuje lymfatickú aj krvnú cirkuláciu. Pevný tejp je vhodné použiť namiesto ortézy u stavov, ktoré je potrebné fixovať a zároveň zachovať nejakú možnosť pohybu.

V súčasnosti sa viac využíva tejpovanie pružnými páskami – kineziotejping. Ide o elastické pásky (zmes bavlny a vlákien polyuretánu), ktoré je možné natiahnuť, ale po ich natiahnutí majú rovnako aj schopnosť zmrštiť sa naspäť do pôvodného stavu, čo je vlastne ich terapeutický efekt. Po aplikácii pružného tejpu dochádza k elevácii kože, podkožia a povrchovej fascie, čím dosiahneme zväčšenie priestoru medzi jednotlivými štruktúrami a svalom. Dochádza k dekompresii lymfatickej a cievnej cirkulácie, zníženiu tlaku na receptory a rady elektrochemických zmien, čo klient pociťuje ako zníženie bolesti a často aj tepelné prehriatie lepenej oblasti (v súvislosti so zlepšeným prekrvením).

Páska z bavlny v kombinácii s elastickým polyuretánovým vláknom umožňuje odolnosť voči vode, priedušnosť a zároveň rýchle schnutie. S kineziotejpom sa dá teda normálne sprchovať alebo kúpať v bazéne. Výbornú adhéziu zabezpečuje termosenzitívne lepidlo z lekárskej živice, ktoré sa aktivuje teplom a už po 20 minútach je pevne prilepené. Správne naložený tejp môže klient ponechať po dobu 3-5 dní, pričom pred ďalšou aplikáciou by mal byť aspoň 24 hodinový rozostup.

Kineziotejp nakladáme rôznymi technikami, ktorými vieme znížiť opuch, podporiť hojenie, zmierniť či celkom odstrániť bolesť, facilitovať /tonizovať oslabené svaly alebo inhibovať svaly hypertonické, centrovať a stabilizovať kĺby, mobilizovať fascie, podporiť väzivový aparát a i.

Kineziotejp nemá v terapii len mechanický účinok, ktorý je ľahko viditeľný a predstaviteľný. V Kineziotejpingu využívame aj schopnosť ovplyvniť nervovú sústavu, keď zmenou pomerov na periférii modulujeme aferenciu a potom očakávame odpoveď centrálneho nervového systému. Kineziotejping je treba chápať ako súčasť komplexnej liečby, ktorý slúži k predĺženiu či podpore efektu ďalšej terapie.

289 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Post: Blog2_Post
bottom of page