top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorafP

ŠATKOVANIE AKO PREVENCIA BOLESTI CHRBTA V TEHOTENSTVE

Aktualizováno: 29. 5. 2019

Možnosti a potrebu rehabilitácie v tehotenstve sme už opisovali v našom blogu nižšie ("Rehabilitácia v tehotenstve"). Dnes by sme chceli písať trochu o inom.



Veľkým trendom posledných rokov je tzv. šatkovanie, teda nosenie detí v šatke na svojom tele. Má to veľa výhod a pozitívnych ohlasov zo strany mamičiek, a samozrejem aj mnoho menej pozitívnych ohlasov zo strany pediatrov a ortopédov. Z psychologického hľadiska sa to odporúča. S nosením totiž súvisí aj psychomotorický vývoj dieťaťa (spokojné dieťa = lepší psychomotorický vývoj). Podľa nás je to v poriadku vtedy, ak sa ako začiatočník poradíte pri výbere správnej šatky či úväzu pre Vás ( mamičku či otecka) s erudovanými ľuďmi a neučíte sa to len tak zo všemocného internetu. Vedzte, že bez správnej inštruktáže môžete uškodiť nielen sebe, ale aj dieťatku. Pri správnom úväze je dieťatko v ergonomickom podsadení a vy taktiež v polohe pre Vás ergonomickej. Správnym "nosením" predíjdete bolestiam, ktoré vznikajú pri dlhom nosení Vášho dieťatka na rukách, kedy je Vaša chrbtica a často aj chrbtica dieťaťa v nesprávnom postavení. No, nie o tom sme dnes chceli. Nosenie šatky sa totiž odporúča už počas tehotenstva. Volá sa to "Belly wrapping" a popri tejpingu je to ďalšia výborná metóda na odľahčenie chrbtice a zároveň prevenciu vzniku diastázy. Bruško sa správnym úväzom podoprie a odľahčí, a tak sa zlepší držanie tela a zníži preťažovanie krížov a bedrových kĺbov. Má to vraj výhody aj pre dieťatko v brušku, ale to si doštudujte sami, napr. tu:

https://nosimevsatke.sk/blog/nosenie-deti/belly-wrapping


My sme z Košíc a tu Vám vieme odporučiť na šatkovanie skvelé dievčatá z Nožičkovo (Jesenná 2, KE). Nájdete ich aj na FB a insta.






305 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

TEJPOVANIE

Post: Blog2_Post
bottom of page